3…2…1… BACK-UP! 31 maart 2022

De 3 – 2 – 1 – 1 – 0 strategie! Klinkt als een ‘’van Gaaltje’’, maar dit is de gouden back up regel. Die delen we dan ook graag op deze Wereld back up dag!

Het is vandaag 31 maart, Wereld Back-up dag, de dag dat het back-uppen van je data centraal staat. Heb jij daar een strategie voor of doe je het zo nu en dan tussen de bedrijven door? Als Bos BTC hebben wij de back-ups voor de telefonie en beveiligingssystemen goed geregeld en gaat dit via vaste structuren. Maar hoe kan jij jouw data goed back-uppen? Hou hiervoor de 3 – 2 – 1 – 1 – 0 strategie in gedachte.

3: Bewaar minimaal 3 kopieën van uw gegevens
Maak 3 kopieën van alle bestanden die echt belangrijk / cruciaal zijn. Denk bijvoorbeeld aan je website, is die alleen via de webhosting van een back-up voorzien of kan je zelf ook een back-up maken en die opslaan.

2: Bewaar de back-ups op 2 verschillende soorten opslag mediums
Denk hierbij aan je harde schijf op je pc/laptop, een usb, externe hardeschijf en een online backup dienst.

1 : Bewaar minimaal 1 van de exemplaren op een externe locatie
Komt er een brand? Zorg ervoor dat je back-up ergens anders ligt, een externe locatie naar keuze.

1: Bewaar minimaal 1 van de exemplaren offline
Hackers zijn heel gedreven, zorg er dus voor dat één exemplaar van je back up offline te vinden is.

0: Zorg voor geverifieerde back-ups zonder fouten
Back-ups zijn alleen goed als ze worden geverifieerd. In een ideale situatie moeten de back-ups (dagelijks) worden gecontroleerd op fouten en periodiek moeten er herstel tests worden uitgevoerd.

Een gedegen back-up strategie waar je druk mee kunt zijn. Gelukkig gaat voor veel bedrijven dit hele proces automatisch. Twijfel je aan de door jouw gekozen werkwijze, dit is het moment om er aandacht aan te besteden.

Succes en keep it safe!