Hogere eisen ter voorkoming van stalbranden en diersterfte 15 november 2021

Regelmatig is het in het nieuws, een stalbrand met desastreuse gevolgen. Doordat het aantal stalbranden niet afneemt en het aantal dieren dat hierbij sterft toeneemt wordt de veehouderij verplicht hier meer tegen te doen. Wij zetten ons in om het voor zowel veehouders als voor de dieren zo veilig mogelijk te maken.

Oorzaak van stalbranden

De oorzaak van stalbranden is bijna nooit duidelijk, maar vaak wordt er gewezen naar elektra of slecht aangelegde zonne-energie installaties. Daarom wordt het verplicht om jaarlijks alle installaties te laten keuren. Grote veehouderijen moeten om de drie jaar een uitgebreide elektrakeuring laten uitvoeren. De rest van de bedrijven moet dat om de vijf jaar laten doen.

In stallen van grote veehouderijen wordt het verplicht om tussen de elektrische installatie en het gedeelte waar de dieren zijn, brandwerend materiaal te plaatsen. Dit materiaal moet minstens 60 minuten stand houden tegen brand. Daarnaast wordt het verplicht om een branddetectiesysteem aan te leggen.

Cursus brandbeveiliging

Een andere maatregel is dat in 2024 op grote boerderijen iemand moet werken die een cursus brandveiligheidsmanagement heeft gevolgd.

Luchtwassers

Tot slot wordt het inzetten van luchtwassers afgeraden en zal het belastingvoordeel afgeschaft worden. Luchtwassers zorgen voor minder uitstoot van ammoniak en fijnstof, maar de elektrische installaties van de luchtwassers leiden geregeld tot kortsluiting en brand.

Brandbeveiliging, laat u adviseren

Uiteraard begint het allemaal bij goede installaties en een degelijk brandbeveiligingssysteem. Hiervoor bent u bij Bos BTC aan het goede adres. Wij adviseren u graag, denken met u mee en gaan voor een zo veilig mogelijke situatie.

Meer weten?

Neem contact op met Christof Timmer, specialist brandbeveiliging, 0341-360555.